Sandbakken

Sandbakken oversikt

Sektorer

Hovedveggen

Mellomveggen

Vesleveggen

Beliggenhet

Klatrefeltet ligger i Østmarka i Oslo kommune, helt på grensen til Ski kommune, 20 minutter kjøring fra Oslo sentrum eller Ski. Feltet ligger kun 5 minutter gange fra vei. Parkering skjer på parkeringsplassen ved Sandbakken. Her er det også WC.

Hovedveggen er sørvestvendt og får sol fra midt på dagen, mens vesleveggen er østvendt og har sol på formiddagen. De fleste rutene tørker fort opp etter regnvær.

Adkomst

Kjør E6 til Klemetsrud. Ta riksvei 155 mot Enebakk. Etter ca 4 km passerer du fylkesgrensen til Akershus. Ikke lenge etter er det skiltet mot venstre til Sandbakken og Frambu. Følg denne veien til endes til stor parkeringsplass.
Hovedveggen:
Fra parkeringen gå sti til venstre mot Askevann.
Etter noen hundre meter ta til høyre (ved turstiskilt om selje) og sikt oppover. Følg sti opp til feltet, ca. 5 minutter å gå fra parkeringen.
Vesleveggen:
Fra parkeringen gå grusveien opp mot Sandbakkenstua. Denne deler seg ganske rakst, ta grusvei til venstre. Etter et par hundre meter får en veggen på venstre hånd.

Sandbakken_Kart2

Klatringen

Klatringen på Sandbakken forgår på tre klipper, hovedveggen, mellomveggen og vesleveggen. Rutene er fra 10 til 30 meter lange og grad fra 4+ til 9-??. Veggene er i hovedsak vertikale, men noen av rutene har partier med sva. Klatringen foregår i hovedsak på tynne lister og krystaller, og vil kreve litt fingerstyrke.

På ruta "Plankeveien" er det boltet et anker midtveis for bruk som standplass. Det er også boltet et toppanker i en stor stein under hovedveggen for treningsbruk.

Rutene er, med unntak av ruta "80-tallshelter", boltet. Alle rutene har snuanker.

Enkleste vei til topps av hovedveggen er på høyre side. En trenger å rappellere for å komme til toppankeret på de fleste rutene.

Feltet er ferskt og mange av rutene har få repetisjoner, så gradene som står i føreren har ikke helt "satt" seg. Kom gjerne med tilbakemeldinger dersom du går ruter på feltet. De som har registrert seg på nettsidene kan kommentere direkte ved å klikke seg inn på rutenavnet. Ellers kan man kontakte klubben via mail Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Historikk

Feltet ble tatt i bruk på midten av 80- tallet av bl.a Arne Nedkvitne og Snorre Moen. En del ble pusset og gått, bla. risset på hovedveggen. Feltet hadde også noen få bolter satt av Jan Westby på slutten av 80- tallet. På starten av 90- tallet stoppet aktiviteten opp.

Feltet ble gjenoppdaget i 2009 av Geir-Martin H Sømme og Bjørn Dragland fra Ski Klatreklubb, og nyetableringen av klatrefeltet startet sommeren 2010.

Hovedveggen ble boltet med ekspansjonsbolter i august 2010 av Runar Carlsen og Øystein M Krydsby Johnsen, og de tok seg samtidig av rydding av skog nedenfor veggen. Dette arbeidet, samt boltene i veggen, ble støttet økonomisk av Norges Klatreforbund.

Geologi

Bergarten er strekt omdannet gneis med mye innslag av glimmer. Mineralet granat har dannet krystaller som vi kan se som rødaktige boller i nederste del av klippen. Flere steder er det også bånd med utkrystallisert kvarts som strekker seg på skrå oppover klippen.

Spesielle hensyn

Veggene ligger i verneskog og området må behandles deretter. Det er ikke ønskelig med camping eller bålbrenning under klippen, men det er en godkjent bålplass inne ved Askevann. Ved etablering av klatrefeltet fikk man tillatelse til å felle trær i et begrenset område, men det må ikke felles mer trær en det som allerede er tatt ut. Det skal heller ikke etableres ruter til venstre for ruta "Tregrensa”.

Sandbakkenstua ligger rett ved og har åpent på lørdager og søndager fra 10-16.